زمان تقریبی مطالعه: 5 دقیقه
 

مقامات بهشتیان (قرآن)





بهشتیان که در دنیا دارای ایمان و عمل صالح بوده اند از بالاترین مقامات بهشتی برخوردار می شوند.


۱ - برخورداری از بالاترین مراتب بهشت



بهشتیان که دارای ایمان و عمل صالح بوده اند از بالاترین مراتب بهشت برخوردار می شوند که خداوند هم در این مورد در قرآن می فرماید:
ان الذین ءامنوا وعملوا الصـلحـت کانت لهم جنت الفردوس نزلا.امّا کسانی که ایمان آوردند و کارهای شایسته انجام دادند، باغهای بهشت برین محل پذیرایی آنان خواهد بود. ( بنا بر روایت منقول از پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم بهشت فردوس ، بالاترین مرتبه بهشت است.)

۲ - برخورداری از مقامی مطلوب



بهشتیان، از مقامی مطلوب در بهشت برخوردار می شوند همانطور که در قرآن می خوانیم:
لیدخلنهم مدخلا یرضونه...خداوند آنان را در محلی وارد می‌کند که از آن خشنود خواهند بود؛ و خداوند دانا و بردبار است. .و در آخرین آیه نمونه اى از این رزق حسن را بازگو کرده مى گوید: ((خداوند آنها را در محلى وارد مى کند که از آن راضى و خشنود خواهند بود)) (لیدخلنهم مدخلا یرضونه ).
اگر در این جهان از منزل و ماءواى خود به ناراحتى تبعید و اخراج شدند خداوند در جهان دیگر آنها را در منزل و ماوائى جاى مى دهد که از هر نظر مورد رضایت آنها است ، و به این ترتیب ایثار و فداکارى آنان را به عالیترین وجه جبران مى کند.
اصحـب الجنة یومـئذ خیر مستقرا واحسن مقیلا.بهشتیان در آن روز قرارگاهشان از همه بهتر، و استراحتگاهشان نیکوتر است!
اولـئک فی جنت مکرمون.آنان در باغهای بهشتی (پذیرایی و) گرامی داشته می‌شوند.
ارجعی الی ربک راضیة مرضیة• وادخلی جنتی. به سوی پروردگارت بازگرد در حالی که هم تو از او خشنودی و هم او از تو خشنود است، •و در بهشتم وارد شو!

۳ - برخورداری از مقام صدق



بهشتیان، از مقام صدق ، در جوار پروردگار مقتدر برخوردار می شوند.
ان المتقین فی جنت ونهر• فی مقعد صدق عند ملیک مقتدر.یقیناً پرهیزگاران در باغها و نهرهای بهشتی جای دارند،•در جایگاه صدق نزد خداوند مالک مقتدر! .آخرین آیه مورد بحث که آخرین آیه سوره قمر است توضیح بیشترى براى جایگاه متقین داده ، چنین مى گوید: ((آنها در جایگاه صدق و حق و راستى نزد خداوند مالک قادر قرار دارند)) (فى مقعد صدق عند ملیک مقتدر).
چه توصیف جالبى در این آیه از جایگاه پرهیزگاران شده است ؟ دو ویژگى دارد که همه امتیازات در آن جمع است : نخست اینکه آنجا جایگاه صدق است و هیچگونه باطل و بیهودگى در آن راه ندارد، سراسر حق است و تمام وعده هاى خداوند درباره بهشت در آنجا عینیت پیدا مى کند، و صدق آنها آشکار مى شود.

۴ - دارا بودن مراتب و درجات متفاوت



بهشتیان، دارای مراتب و درجات متفاوت هستند که در قرآن هم خداوند در این باره می فرماید:
وعد الله المؤمنین والمؤمنـت جنت تجری من تحتها الانهـرخــلدین فیها ومسـکن طیبة فی جنت عدن ورضون من الله اکبر ذلک هو الفوز العظیم.خداوند به مردان و زنان باایمان، باغهایی از بهشت وعده داده که نهرها از زیر درختانش جاری است؛ جاودانه در آن خواهند ماند؛ و مسکن‌های پاکیزه‌ای در بهشتهای جاودان (نصیب آنها ساخته)؛ و (خشنودی و) رضای خدا، (از همه اینها) برتر است؛ و پیروزی بزرگ، همین است! (. طبق روایتی از پیغمبر اسلام صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم «جنات عدن» خانه‌ای است که فقط سه گروه در آن سکونت می‌کنند آنها پیامبران و صدیقین و شهدا هستند.)
ولمن خاف مقام ربه جنتان• ومن دونهما جنتان.و برای کسی که از مقام پروردگارش بترسد، دو باغ بهشتی است! •و پایین تر از آنها، دو باغ بهشتی دیگر است. .در این آیات دوزخیان را به حال خود رها کرده ، به سراغ بهشتیان مى رود، و از نعمتهاى دلپذیر و بى نظیر و شوق انگیز بهشت قسمتهائى را بر مى شمرد، تا در مقایسه با کیفرهاى شدید و دردناک دوزخیان اهمیت هر کدام روشنتر گردد.
مى فرماید: براى کسى که از مقام پروردگارش بترسد دو باغ بهشت است (و لمن خاف مقام ربه جنتان ).
((خوف از مقام پروردگار)) یا به معنى خوف از مواقف قیامت و حضور در پیشگاه او براى حساب است ، و یا به معنى خوف از مقام علمى خدا و مراقبت دائمى او نسبت به همه انسانها است .
یغفر لکم ذنوبکم ویدخلکم جنت تجری من تحتها الانهـر ومسـکن طیبة فی جنت عدن ذلک الفوز العظیم.(اگر چنین کنید) گناهانتان را می‌بخشد و شما را در باغهایی از بهشت داخل می‌کند که نهرها از زیر درختانش جاری است و در مسکنهای پاکیزه در بهشت جاویدان جای می‌دهد؛ و این پیروزی عظیم است!

۵ - پانویس


 
۱. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان، ج ۶، ص۳۹۴.    
۲. کهف/سوره۱۸، آیه۱۰۷.    
۳. حج/سوره۲۲، آیه۵۹.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱۴، ص۱۵۰.    
۵. فرقان/سوره۲۵، آیه۲۴.    
۶. معارج/سوره۷۰، آیه۳۵.    
۷. فجر/سوره۸۹، آیه۲۸.    
۸. فجر/سوره۸۹، آیه۳۰.    
۹. قمر/سوره۵۴، آیه۵۴.    
۱۰. قمر/سوره۵۴، آیه۵۵.    
۱۱. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲۳، ص۸۰.    
۱۲. مجمع البیان،طبرسی، ج۵، ص۸۸.    
۱۳. توبه/سوره۹، آیه۷۲.    
۱۴. رحمان/سوره۵۵، آیه۴۶.    
۱۵. رحمان/سوره۵۵، آیه۶۲.    
۱۶. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲۳، ص۱۶۰.    
۱۷. صف/سوره۶۱، آیه۱۲.    


۶ - منبع



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۶، ص۵۱۵، برگرفته از مقاله «مقامات بهشتیان»    


رده‌های این صفحه : بهشت | موضوعات قرآنی




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.